Darmowa dostawa od 250,00 zł

Ciekawostki o miodzie cz. I

2022-01-12
Ciekawostki o miodzie cz. I

Czy krystalizacja miodu jest naturalnym procesem?

Każda odmiana miodu po odwirowaniu ulega krystalizacji. Jej czas jest zależny od jego rodzaju. Miód rzepakowy potrzebuje tygodnia, miód akacjowy nawet pół roku, ale większości odmian wystarczy jedynie miesiąc. Chcesz kupić prawdziwy miód, ale nie umiesz go rozpoznać? Wybierz ten jednolicie skrystalizowany!

Unikaj każdego odstępstwa:

  • miodu częściowo skrystalizowanego - częściowo płynnego;
  • miodu o niejednolitym kolorze lub strukturze;
  • miodu płynnego poza sezonem np. miód lipowy jest odwirowywany/pozyskiwany w lipcu, a więc kupiony jesienią/ zimą MUSI być już skrystalizowany!

Parę słów o podgrzewaniu miodu.

Każdy miód podgrzany do temperatury powyżej 40 st. C powoduje, że ulatniają się z niego wszystkie cenne właściwości lecznicze. Obalamy mit, że gorąca zimowa herbatka z miodem i cytryną wspomaga odporność i pomaga przy przeziębieniu.  Zdecydowanie lepszym

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 78 opinii

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel